Anatomie van het bekken

Anatomie van het bekken

Om een probleem in je bekken en bekkenbodemproblemen + urogynaecologische en urogenitale problemen goed te begrijpen, kan het helpen om inzicht te hebben hoe je bekken nu eigenlijk in elkaar zit.

Hieronder geven we in een notendop de belangrijkste onderdelen mee, deze is bedoeld voor patiënten om zicht te krijgen op het geheel en is dus niet tot in detail uitgewerkt.

 

Het bekken (skelet)

 

De bekkenbotten op zich zijn een deel van je skelet. Je bekken zorgt als het ware voor de stabiliteit in je lichaam. Zonder bekken zou je niet stevig op 2 benen kunnen staan, zouden je ingewanden gewoon op de grond vallen en zouden we ook niet rechtop kunnen lopen en dus ons hoofd dragen.

Het benige bekken bestaat ui 3 grote delen:

1) het os sacrum = je heiligbeen, het driehoekige bot waar o.a. je staartbeentje deel van uitmaakt

2) 2 x os coxae = je 2 heupbeenderen, eentje links en eentje rechts

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De relatie van je bekken tot de rest van je skelet

 

Je sacrum (heiligbeen) is eigenlijk de onderste schakel van je ruggegraat, waarop alle andere wervels opgestapeld staan met telkens een dempend kussentje ertussen (de tussenwervelschijven).

De heupbeenderen maken de cirkel van je bekken als het ware rond, ze zitten vast aan het sacrum en komen elkaar tegen vooraan en daar zit opnieuw een soort kussentje van vezelkraakbeen tussen de 2 boteinden (discus interpubicum).

Aan de buitenkanten van je heiligbeenderen is er telkens een bolvormige inkeping waarin de kop van je bovenbeen past. Deze verbinding zorgt ervoor dat je een heupgewricht hebt dat in heel wat richtingen kan bewegen (kogelgewricht).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ligamenten van je bekken

 

Die 3 botstukken worden samengehouden door sterke stugge ligamenten en maar goed ook, want anders zou ons bekken als een gebroken kopje thee uit elkaar vallen.

Al die ligamenten zorgen ervoor dat je sacrum en ruggewervels stevig verbonden zijn met je heupbeenderen (op meerdere plaatsen dus) en ook met elkaar en je bovenbenen (femur).

 

Verder zie je tevens een gat of doorgang in elk heupbeen, dit is het foramen obturatum dat afgesloten wordt door het membrana obturatoria maar met een kleine uitsparing als doorgang voor bloedvaten en zenuwen.

Het onderste deel van je bekken is het kleine bekken en het stuk daarboven het grote bekken.

 

 

 

De zenuwen in je bekken

 

Je hele lichaam is bedekt met zenuwen die van in de toppen van je vingers en tenen lopen tot aan je ruggemerg en zo verder naar je hersenen.

Uit je ruggemerg komen die zenuwen vertakt die enerzijds je bekken bezenuwen, maar verder ook zenuwen die door je bekken lopen, verder naar je benen, voeten en tenen.

Die zenuwen ontspringen uit je ruggemerg en lopen door de gaatjes in je sacrum (heiligbeen) of via de openingen tussen de lendenwervels van je rug.

 

 

 

 

 

 

 

De bloedvaten in je bekken

 

Elke centimeter van je lichaam moet doorbloedt zijn om weefsel te kunnen laten leven en groeien of vernieuwen. dit gebeurt door een bloedvatennetwerk dat net zoals de zenuwen je hele lichaam bedekt. Zo lopen er grote bloedvaten tot in je bekken om je organen (blaas, baarmoeder, enz... te voorzien van bloed. verder lopen er ook grote bloedvaten door je bekken verder naar je benen, om zuurstofrijk bloed van je longen tot in je tenen te brengen en omgekeerd ook terug naar je longen en hart.

 

 

 

 

 

De organen in je bekken

Onze volledige buikholte is gevuld met organen, die hebben elk hun vitale functie. Enkele van die organen zitten ter hoogte van je bekken. dat zijn je blaas, de baarmoeder bij vrouwen, een deeltje van je darmen, de prostaat bij mannen, ...

 

 

 

 

 

 

De spieren in je bekken

Als je vanuit bovenaanzicht naar het bekken zou kijken, merk je dat er nog steeds een gat zichtbaar is waar een steun moet zijn om te voorkomen dat je buikinhoud (organen) naar beneden zouden vallen. Dat zijn de bekkenbodemspieren die een 3-dubbele functie hebben. Enerzijds fungeren ze als sluitspieren om urine en stoelgang gecontroleerd naar buiten te laten gaan, dienen ze als steunweefsel om alle organen op zijn plaats te houden en ten derde hebben ze ook een belangrijke steunfunctie voor het bekken en de rug. Zo zorgen ze ervoor dat de spanning en verhoudingen in je bekken en interactie met de rug in een gezond evenwicht blijven. Uiteraard met pezen voor aanhechting op de botten van je bekken en met bindweefsel om alles bij elkaar te houden.

 

 

 

De geslachtsdelen

Bij de vrouw de vagina (inclusief clitoris, kleine schaamlippen, grote schaamlippen - vulva) en bij de man de penis en teelballen.

 

 

 

 

 

Images from freedigitalphotos.net

OVER ONS

Missie en visie

Wie zijn wij

 

 

LID WORDEN & OP DE HOOGTE BLIJVEN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of meld je aan als gratis lid via het ledenformulier

Copyright © All Rights Reserved

PARTNERORGANISATIES & LINKS

Wij werken samen met organisaties van zorgverstrekkers en fabricanten van hulpmiddelen die de

levenskwaliteit van patiënten helpen

verbeteren.

 

STEUN ONS!

Steun onze vereniging en help patiënten! rekeningnummer

BE52 9731 5603 1709

CONTACTEER ONS!

Heb je een vraag, wil je info, wil je lid worden of ons steunen? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Via het invulformulier of via info@bekkenbodemproblemen.be