Volwassenen

De hulpmiddelen die je comfort aardig kunnen verbeteren!

Voor je voor de grove middelen gaat, check je best of er toch geen huis- tuin en keukenmiddeltjes zijn die je al een heel eind op weg kunnen helpen om af te komen van bekkenbodemproblemen. Of enkele hulpmiddelen die je comfort aardig kunnen verbeteren.

Vaak is de reactie van lotgenoten: " Als ik dat eerder had geweten, dat had heel wat gescheeld / ik was nooit voor een operatie gegaan"!


Dus probeer ze zeker eens uit, of heb je zelf nog tips of ideeën voor bekkenbodemproblemen, laat het dan zeker weten!


Al deze tips werden ons aangeraden door lotgenoten. Heb jij nog een goede tip, laat het ons weten!


ZITCOMFORT


1. Opblaasbaar kussen met drukverlaging ter hoogte van perineum


Als je pijn hebt of problemen om te zitten is dit kussen ideaal om mee te nemen en het is opvouwbaar om in je handtas te steken!

Wie een beetje handig is, kan er een leuke meeneemhoes voor maken met extra rugsteun en handvaten (zie voorbeeld van een lotgenote!)

Dit kussen geeft je je vrijheid een beetje terug als je met pijnklachten kampt. Je kan het bestellen voor ongeveer 30 euro.


2. Traagschuimkussen of decubituskussen, verdeelt de druk evenredig over het bekken


Dit is een Inleg-kussen voor in een rolstoel of voor op een gewone stoel, het is verkrijgbaar in verschillende maten en diktes en eventueel mét afwasbare hoes.

Het traagschuim is een soort schuimmateriaal dat indrukbaar is en belangrijk als je erop gaat zitten, dan verdeelt het de druk over het hele contactoppervlak van je bekken, zodat niet alle gewicht terecht komt op 1 plek waar het dan makkelijker pijn gaat doen.

Deze kussens zijn verkrijgbaar in de thuiszorg winkel van je ziekenfonds. naast platte kussens, zijn er vaak ook wigvormige kussens. In de thuiszorgwinkel kan je ze allemaal eens uittesten en het beste voor jou uitkiezen (vraag naar een anti-decubituskussen als je dit kussen zoekt)


Deze kussens zijn niet goedkoop en kosten al snel 50 à 100 euro,

maar ze kunnen pijnklachten serieus verminderen,dus zeker eens te proberen! Sommige ziekenfondsen geven

ook korting op deze artikelen aan hun leden.

3. Ronde oplaasbare zitband 


Heb je pijn rond de vagina/penis of rond je aars, dan kan een rond kussen met uitsparing in het midden soms heel wat verlichting brengen. het is ter vergelijking met het zitten op een toiletbril. Deze kussens worden ook gebruikt voor patiënten die hun staartbeentje gebroken hebben. wil je niet direct kosten maken, dan kan je het zeker eens proberen met een zwemband van de kinderen.

Deze banden kan je vinden in de meeste thuiszorgwinkels of laten bestellen door je apotheker. Voor 15 à 20 euro kan je deze kussens al vinden in de thuiszorgwinkel.


4. Ronde traagschuimband om op te zitten


Het principe van deze band is hetzelfde als bovenstaand opblaasbaar exemplaar. Niet alle patiënten vinden het aangenaam om op een oplaasbare band te zitten omdat die soms lawaai maken of dat ze niet durven gaan doorzitten, uit schrik dat het hun gewicht niet zou houden. Dan is deze traagschuimband zeker een optie. Door het traagschuim is het gewicht beter en gelijk verdeeld over het contactoppervlak voor optimaal comfort. Deze banden zijn wel duurder dan oplaasbare exemplaren en uiteraard ook niet opvouwbaar. Ze bestaan met hoes, zo is de uitsparing leuk verstopt. Je kan ze vinden in de thuiszorg winkel of online door te googelen op 'traagschuim zitband of zitkussen', te vinden vanaf 20 à 25 euro.

5. De fysiobal / zitbal


Als je problemen hebt met zitten op een stoel, dan kan zitten op een opblaasbare fysiobal/zitbal een oplossing bieden. Het helpt niet bij alle patiënten, maar het heeft naast een zacht contactoppervlak nog een ander heel belangrijke eigenschap. De fysiobal zorgt ervoor dat je lichaam meer in beweging is omdat je minder stil zit  dan op een gewone stoel. Die kleine bewegingen van je bekken zorgen voor meer beweging van je spieren en ligamenten en kan ontspannend werken, daar waar je op een gewone stoel mogelijk juist spanning in de spieren kan uitlokken door de pijn. Zeker een aanrader om dat het geen grote investering is en iedereen erop kan zitten of ook een leuk speelobject is voor kinderen. Deze ballen kan je kopen in de thuiszorgwinkel, ergonomie speciaalzaken of sportzaken en zijn er in verschillende kleuren en prijzen (vanaf 12 euro). Bijkomend kan je deze grote bal ook gebruiken om spierversterkende oefeningen mee te doen (je kinesist kan je zeker geschikte oefeningen aanreiken).

6. Stoel met kniesteunen of speciaal aangepaste bureaustoelen


Indien je pijn hebt terhoogte van je bekken, kan het een oplossing zijn om je gewicht beter te verdelen of te zoeken naar een stoel die de pijnlijke zones ontziet. Zeker voor wie een zittend beroep heeft, het proberen waard! Ze bestaan in alle prijscategoriën en in de meeste ergonomie-speciaalzaken kan je ze zeker uittesten. De roze stoel zoals hieronder afgebeeld is van BMA - derdeler FLOKK. lees hier de ervaring van een patiënt.

 https://www.bma-ergonomics.be/producten/op-maat/uw-axia-bureaustoelKLEDIJ EN PERSOONLIJKE VERZORGING1. Ondergoed met een geheimpje


Underwunder is een modieuze ondergoedlijn voor alle leeftijden met een speciaal ingenaaid absorptiekruis, waardoor ongelukjes aan de buitenkant niet zichtbaar zijn en ook geurtjes geabsorbeerd worden. Dankzij dit ondergoed kan je met een gerust gevoel jezelf omkleden zonder dat iemand ziet dat je een incontinentieprobleem hebt. Dit leuke ondergoed is online te bestellen op www.charco.be

De modellen voor vrouwen en kinderen zijn aanvankelijk ontworpen voor personen in een rolstoel, we horen van patiënten dat ze daarom iets minder geschikt zijn om te sporten.


Een ander alternatief is het ondergoed van www.swaens.nl
Damesondergoed van Entusia, sinds kort nieuw op de markt én Belgisch

Sinds kort is er ook een Belgische producent van heel fijn ondergoed

voor vrouwen met een speciaal absorberende laag.


 2. Uitwasbare katoenen inlegkruisjes - bij intolerantie of irritatie wegwerp inlegkruisjes


Dag in dag uit incontinentiemateriaal dragen is niet prettig, bij heel wat mensen zorgt de kunsstof met hoge absorptiewaarde ook voor irritatie, jeuk, te droge huid,.... In het kader van de duurzaamheid en ecologie komen sommige leveranciers  met een uitwasbaar alternatief, maar nog veel belangrijker is dat ze bestaan uit katoen en dus voor veel minder irritatie zorgen en aan de buitenkant toch voorzien zijn van een beschermende laag, die doorlekken voorkomt. Er zijn katoenen inlegkruisjes in de verschillende kleuren en maten! Je kan ze bestellen op www.tanterosa.be .

De prijs is afhankelijk van het model, maar je hebt al testpakketjes voor ongeveer 10 euro


3. Gebruik van speciale tampons bij het bewegen / sporten om urineverlies door prolaps te verminderen


Een handige tip (voor vrouwen) als je last hebt van een kleine verzakking of mild urineverlies, is het inbrengen van een tampon. De tampon zorgt ervoor dat er meer druk is in je vagina en houdt alles wat beter op zijn plaats. Om te voorkomen dat je pijn hebt bij het inbrengen of uitnemen van de tampon (terwijl je je regels niet hebt), kan je de tampon voor het inbrengen best een beetje nat maken. Met zo'n tampon is het mogelijk om soms toch met een geruster gevoel te gaan sporten of een activiteit te doen. Let wel op, net zoals bij je regels mag je de tampon niet te lang inhouden om hygiënische redenen en infectiegevaar!


Check zeker volgende website

www.incostress.nl

Gewone tampons verkrijgbaar in elke supermarkt of speciale tampons specifiek voor urineverlies en prolaps (al dan niet uit herbruikbaar materiaal). De tampons bestaan in verschillende vormen en maten en sommige fabricanten voorzien startsetjes zodat je alle vormen kan uittesten om te zien de welke het best aansluit bij je bekkenbodem.

4. Incontinentiemateriaal: Tena, Molimed, Attends, ...


Je kan een gratis proefpakketje aanvragen op de website van Tena! Best is om verschillende soorten eens te testen, sommige dames  hebben last met een te plastiek-achtige toplaag of te absorberend verband waardoor je vagina te droog wordt en gaat irriteren. Dus probeer het product te vinden dat het best bij jou past. Ze zijn te verkrijgen bij de apotheker, thuiszorgwinkel of soms ook in grootwarenhuizen. In sommige gevallen komt het ziekenfonds tussen in de kosten.BEKKENBODEMTRAINING & PIJNBESTRIJDING


1. Vaginale of anale trainer voor thuisgebruik (bekkenbodemtraining)


Heel wat bekkenbodemkinesisten werken in hun praktijk met bio-feedbacktoestellen om de spanning in de bekkenbodem te meten, en feedback te geven aan de patiënt. Er bestaan kleinere toestelletjes waarmee je zelf thuis kan oefenen, eventueel in samenspraak met je kinesist. Daarnaast zijn er ook nog vaginale trainers met gewichtjes, die je kan inbrengen om zo trapsgewijs je bekkenbodemspieren te versterken door het gewicht op te houden bij het uitvoeren van oefeningen. Sommige toestellen hebben ook een functie voor het toedienen van een lichte pijnstillende stroom, om pijn terhoogte van de bekkenbodem te verminderen of de spieren beter te kunnen ontspannen.

Op www.bekkenbodem-trainer.nl kan u de verschillende mogelijkheden terugvinden met uitleg. Ze leveren in België en fijn om weten is dat je pakketje neutraal en zonder afzender toegestuurd wordt.

Check zeker ook www.perifit.be, een vaginale trainer die gekoppeld is met een app op je smartphone waarbij je zelfs spelletjes kan spelen. Opgelet vraag wel steeds advies aan je kinesist voor je start met dergelijke toestelletjes! www.perifit.be2. Oefenhulzen bij vaginisme


Bij te gespannen bekkenbodemspieren , problemen met penetratie bij het vrijen of frequente kramp van de bekkenbodemspieren, kan het soms aangewezen zijn de spieren trapsgewijs te gaan oprekken. Soms worden hiervoor oefenhulzen gebruikt, waarbij je begint met de kleinste hoes en naarmate het oefenen betert, je kan overstappen naar bredere hoesjes. Het gaat hier om een zeer specifieke problematiek, waarbij je best niet zomaar in het wilde weg begint te oefenen. Laat je begeleiden door een bekwame bekkenbodemkinesist, sexuoloog of psycholoog om de problemen te verhelpen. De oefenhulzen bestaan in verschillende materialen (plastic, glas, metaal,...), een belangrijke tip is om de hulzen steeds wat voor te verwarmen in een badje water op lichaamstemperatuur en glijmiddel te gebruiken om geen pijn te veroorzaken. Naast de oefenhulzen bestaan er ook toestelletjes waarbij je een leeg ballonnetje inbrengt in de vagina en waarbij je met een bevestigd pomplje voorzichtig lucht in het balletje kan blazen om zo je spieren wat op te rekken. Je kan deze hulzen verkrijgen via de apotheker of thuiszorgwinkel of vraag raad aan je arts of kinesist!

3. Tens-toestellen bij chronische bekkenpijn


In je bekken zitten heel wat bekkenbodemspieren en bovendien hechten er zich heel wat spieren van je buik, benen, rug, enz...aan. Een probleem in je bekken, kan dus uitlopen tot lage rugpijn, bekkenpijn, pijn in de liezen, benen,... In sommige gevallen kan het dan nuttig zijn om een tens-toestelletje te gebruiken voor het toedienen van lichte elektrostimulatie. Door het plaatsen van 2 elektrodes op de huid terhoogte van de pijn (vb. bovenkant bil, onderrug, achterkant been,...zal de lichte stroom zorgen voor een betere doorbloeding en ontspanning van de betrokken spieren en mogelijk een pijnstillend effect veroorzaken. Zeker het proberen waard bij lange hardnekkige pijn.


4. Scheren van de intieme zone: ja of neen?


Een vraag die zowat iedereen zich stelt, maar vreemd genoeg zelden iemand ook echt durft stellen. Moet ik me intiem scheren als ik naar de gynaecoloog of bekkenbodemkinesist ga? Er is geen pasklaar antwoord, je moet vooral zien dat jejezelf goed voelt en je hygiëne ok is, maar scheren hoeft niet. Belangrijk om weten is dat als je echt de haartjes gaat afscheren tot op de huid je nadien heel wat kans hebt op jeuk en ingroeiende haartjes en dus kleine onstekingetjes. Zeker als je geopereerd moet worden zal men je afraden om jezelf te scheren, de verpleegkundige zal dit dan voor je doen zodat je na de operatie zo weinig mogelijk irritatie krijgt.

Wil je je niet scheren, maar je schaamhaar toch wat inperken dan is een tussenoplossing om je schaamhaar te trimmen met een gewone tondeuze tot op bijvoorbeeld 4mm. De meeste tondeuzes hebben een opzetstuk waardoor je de haarlengte kan instellen.5. Natte doekjes voor intiem gebruik


Als je last hebt van verlies is het belangrijk dat je kan rekenen op degelijk incontinentiemateriaal zodat je geen schrik moet hebben. Anderzijds is het soms ook fijn je tussendoor te kunnen verfrissen zonder dat je je helemaal moet omkleden of een badkamer nodig hebt. In de supermarkt en bij de apotheker, kan je tegenwoordig handig afsluitbare kleine pakjes vinden met natte doekjes vinden voor intiem gebruik voorbeeld: merk Feminine, Nivea Intimo, Lactacyd,... Voor 2 à 5 euro heb je al een pakje en hoef je je geen zorgen meer te maken over een irriterend gevoel, geurtjes,...6. Glijmiddel en producten die zacht zijn voor de intieme zone


Bij pijnlijke bekkenspieren kan het zijn dat je de opdracht krijgt van je arts of kinesist om te proberen de hardere stukken bekkenbodemspier zelf inwendig weg te masseren, wat op te rekken of druk uit te oefenen met je vinger op pijnlijke plaatsen. Dit doe je best door het gebruik van glijmiddel of producten die zacht zijn voor de vagina en niet irriteren.  Hiervoor kan je terecht bij de apotheker ( bijvoorbeeld producten van Saforelle) of in de meeste supermarkten kan je ook glijmiddel op basis van water vinden.

Je intieme zone is heel gevoelig en kwetsbaar voor producten die niet ph-neutraal zijn, probeer het dus niet met de massageolie, bodylotion of creme die je nog in de kast hebt staan, want je zal het je beklagen.

Ook bij het gebruik van vaginale trainers of andere in de vagina of aars aan te brengen hulpmiddelen kan je best steeds een beetje glijmiddel gebruiken om pijn zoveel mogelijk te vermijden.


COMFORT & RELAXATIE


Bij incontinentieproblemen, pijn, bekkeninstabiliteit en andere problemen ben je vaak heel de dag op je hoede, bewust van je probleem en is het heel belangrijk om tijdig te ontspannen en wat te rusten om overtollige spierspanning terug kwijt te geraken.


1. Bodypillow of borstvoedingskussen voor een comfortabele houding in bed


Bij bekkenproblemen, bekkenpijn, incontinentieproblemen,...is het belangrijk ook af en toe je bekken volledig te kunnen ontspannen. Om een pijnvrije houding te vinden, is het soms wat zoeken en toveren met kussens. Wie graag in zijlig ligt en gebaat is bij ondersteuning ter hoogte van de buik, tussen de knieën en voeten, kan overwegen een bodypillow of borstvoedingskussen aan te schaffen. Dit zijn langwerpige / worstvormige kussens die je langs je lichaam kan leggen en je knie over kan leggen. Ideaal voor een ontspanning houding en een goede nachtrust.


2. Warmte, warmte en nog eens warmte


Een koude vloer, een ijzige wind buiten, het horen lopen van een kraan...voor heel wat bekkenbodempatiënten is dit een ware kwelling, met als resultaat een veel te gespannen bekkenbodem en extra pijn of irritatie van de blaas.

In zo'n geval kan je dat lastige of pijnlijke gevoel vaak tegengaan door warmte te gebruiken.


- een warm bad of een sauna, gun het jezelf om even tijd te nemen om te relaxen


- kersenpitkussentjes

Wie pijn heeft terhoogte van de blaas, het bekken, tussen je benen of aan de onderkant van de rug zal automatisch warmte opzoeken om de pijn te verzachten. Een kersenpitkussentje is een goed alternatief voor het toedienen van warmte, het is snel opwarmbaar in de microgolf en is uitwasbaar. het kan ook helpen bij een prikkelbare blaas om wat rust te brengen, door het kussentje op je onderbuik te leggen.

Heb je een heel gevoelige huid of zenuwpijn aan het huisoppervlak, dan kan de zwaarte of textuur van een kersenpitkussentje soms teveel zijn, dan kan het nuttig zijn om te experimenteren met andere gavere pittenkussentjes.

Bij alle pittenkussentjes is het steeds belangrijk de maximale opwarmduur niet te overschrijden om brandwonden te vermijden!

Een belangrijk voordeel van kersenpitkussentjes is, dat als ze tegen je lichaam liggen ze je lichaamstemperatuur houden en niet verder afkoelen, dat zorgt ervoor dat je niet wakker wordt van een koud kussentje in bed :-).- pitten- granen- en zadenkussentjes

Ze zijn veelal niet wasbaar, maar fijnkorreliger en dus beter als je heel gevoelig bent voor druk van het kussentje.

Er bestaan kussentjes uit heel wat verschillende soorten pitten en zaden (gierst, lijnzaad, ...). Je kan ze ook heel makkelijk zelf maken. Een aanrader om te proberen is een lijnzaadkussentje, dit zijn heel fijne lichte zaadjs die je zowel voor koelen (koelkast) als voor opwarmen (microgolf) kan gebruiken.- elektrische kussens en dekens

Indien je niet telkens naar de microgolf wil rennen en vaak warmtetoepassing gebruikt, dan kan het nuttig zijn om een elektrisch kussen of deken te overwegen. De meeste van deze kussens en dekens kan je regelen qua temperatuur en ze bevatten tegenwoordig ook een veiligheidsfunctie zodat er geen brandgevaar is moest je ermee in slaap vallen. Je kan ze ter hoogte van je bekken gebruiken, maar zijn voor heel het lichaam brijkbaar zoals koude voeten in de winter!


- de warmtekruik

Makkelijk en goedkoop en werd vroeger veel gebruikt om iemand die ziek is op te warmen, ondertussen zijn er andere alternatieven met meer voordelen.

Zo koelt een waterkruik snel af en is het minder geschikt om 's nachts mee in bed te nemen omdat de kruik dan echt koud gaat aanvoelen. Om dat te voorkomen kan je er best een stoffen hoes over doen bij gebruik.

Een waterkruik is dan wel weer prima om mee te nemen op reis want ze nemen nauwelijks plaats in in je reistas.


- cold- hotpacks

Bij de apotheker kan je een gelzakje kopen dat zowel voor afkoeling kan dienen (bij vb. verstuiking of bloeduitstorting) als voor opwarming. Gebruik deze packs best nooit rechtstreeks op de huid om brandwonden te vermijden. De zakjes zijn minder slijtvast dan bijvoorbeeld pittenzakjes, dus afhankelijk van de frequentie van het gerbuik kan je voor deze of andere kiezen.3. Zoek een goede relaxplek!


Om te ontspannen, is het belangrijk dat je ook dan voor een goede houding kiest in een rustige prikkelvrije omgeving. Ga niet onderuit in de zetel hangen, want voor je het weet heb je er nog rug- of nekpijn bij. Je hoeft geen dure relaxzetel te kopen, er zijn al alternatieven die de druk vrij makkelijk bij je bekken weg halen en meer spreiden over je lichaam. Enkele tips: zorg voor een ontspannen nekhouding door je nek goed te ondersteunen, zorg dat je benen minstens licht gebogen zijn en extra kussens kunnen nooit kwaad!

Voor wie pijn heeft aan zijn zitvlak of bekken, is het zoeken van een niet-pijnlijke zithouding vaak een lijdensweg. Buiten de hierboven beschreven zitkussens zijn er ook andere opties die je misschien al in huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan een doorsnee kantelbare ligzetel/kampeerzetel/strandstoel. Door de zetel te kantelen, draag je het gewicht gespreid over je rug en kan ke bekken ontspannen, terwijl je toch makkelijk een boek kan lezen bijvoorbeeld.


Wie weet heb je nog zo'n stoel in je garage staan en anders kan je ze al voor weinig geld vinden in de meeste doe-het zelfzaken bij tuinmeubels. Uiteraard kan je bij ergonomie-speciaalzaken specifieke relaxen vinden die nog beter en kwalitatiever zijn, maar ook een stuk duurder. Vraag eventueel ook raad aan een ergotherapeut of bij je ziekenfonds - thuiszorgwinkel mogelijk hebben zij ook passende oplossingen.
4. De goede houding op het toilet


Bij het plassen en ontlasten is het steeds heel belangrijk om juist op het toilet te zitten en zo min mogelijk mee te duwen. Makkelijker gezegd dan gedaan als je problemen hebt. Maar deze tip van 1.5 euro helpt je al een stukje op weg. Bij Ikea kan je een kindertrapje voor enkele euro's kopen, door dit trapje staan je voeten wat hoger en dus ook je knieën meer richting een gehurkte houding. deze houding is anatomisch beter om te ontlasten. Voor deze prijs kan je deze tip niet laten liggen.

Bij het plassen hoeft dit trapje niet, dan is het belangrijk gewoon goed rechtop te zitten en je blaas rustig te laten leeglopen, zonder mee te duwen. Dus neem je tijd!!!

Er zijn ook speciale voetensteuntjes specifiek bij ontlastingsproblemen http://www.squattypotty.eu/
BEWEGING & ACTIEVE LEVENSSTIJL


1. Terug op de fiets - fietszadelkussen

Voor wie nog kan fietsen, is een extra fietszadelkussen zeker een aanrader als je niet direct een nieuw zadel wil kopen bij pijnklachten, opgelet deze kussens zijn niet altijd  waterafstotend, dus best een extra hoesje voorzien bij regenweer! Daarnaast wordt het materiaal soms ook nogal hard als je je fiets in de koude laat staan, je kan het kussentje dus best bewaren bij kamertemperatuur. Er bestaan ook kussentjes met gel, die altijd zacht blijven en waterafstotend zijn. Als je in google: 'zadeldekje fiets' intypt krijg je heel wat alternatieven aangeboden. De kussentjes bestaan in verschillende prijscategorieën.


2. Terug op de fiets - speciale zadels

Fietsen is een dynamische activiteit, die je als patiënt ook terug wat vrijheid geeft. Alleen zijn de meeste fietszadels een ware hel voor mensen met bekkenbodemproblemen. Onze noorderburen ,bij wie het fietsen nog meer in de cultuur ingebakken zit, hebben daarvoor speciale zadels en websites uitgebracht. Het volstaat om zadelpijn of zadel prostaatklachten te 'googelen' en je krijgt een hele reeks foto's van alternatieve zadels. Bespreek het met je fietshandelaar of je deze zadels eventueel eens kan uitproberen alvorens je ze aankoopt. De meeste patiënten geven aan dat een breed zadel doorgaans minder pijn geeft. Daarnaast zijn er voor mannen en wielerfanaten speciale dunne zadels met een uitsparing om klachten van de prostaat te vermijden.


Fietsen is trouwens ook goed voor je gezondheid en minder belastend dan vele andere bewegingsvormen,  dus probeer het zeker eens uit! Blijf je pijn hebben bij het fietsen kan het ook helpen een speciale fietsbroek te dragen bij het fietsen, om het contact met het zadel te verzachten.


Bij speciale fietszadels is het wel belangrijk dat je de houding die de fabricant aanbeveelt in het oog houdt. Sommige zadels zijn specifiek voor rechtop fietsen (90%), andere zijn voor sportievere fietsen waarbij je meer voorovergebogen zit.


De meeste van deze fietszadels kan je terugvinden op www.fietszadelpijn.nl

Via onderstaande link kan je een Duits filmpje zien met uitleg over 1 van de recentste nieuwe zadels op de markt. Het ziet er alvast veelbelovend uit!


Ervaring van een patiënt.

Ik probeerde een zadelhoesje, de elliptigo, skaten, ...vanalles om terug wat buiten actief te zijn. Sinds ik de SQ lab Easy Seat Active City bestelde, kan ik terug fietsen, ik was zo blij als een kind! Een klein stukje van mijn vrijheid terug én dat net voor de lente. Laat de zon maar komen...3 Andere sporten

Je wil terug sporten, maar je bekken zit nu net wel op een plaats die je zowat bij elke sport nodig hebt, waardoor je pijn hebt, meer last van verzakking of urineverlies. Onze lotgenoten probeerden zowat alles uit en kunnen je deze sporten aanbevelen om terug wat te genieten van beweging en buitenlucht.

De loopbandfiets (lopifit) is ideaal voor wie niet veel meer kan, maar wel pijnvrij kan wandelen, door de elektrische ondersteuning ga je aardig vooruit door gewoon te wandelen en hoef je niet op een pijnlijk fietszadel te zitten.
Voor de patiënten zonder vrees is er het inline-skaten, met skates haal je snelheid en heb je weinig impact dus niet of nauwelijks last van verlies. het vraagt wel wat behendigheid, geen schrik en een goed evenwicht. Vergeet zeker niet de nodige beschermers te voorzien!

De elliptigo is een elegante oplossing voor wie actief wil fitnessen buiten. Geen zadel, actief buiten zijn en je kan er zowat elk parcours mee aan. Opgelet het vraagt wel wat spierkracht en evenwicht. best uittesten voor je er 1 koopt want ze zijn niet goodkoop! Via de website kan je een testrit aanvragen of kan je locaties vinden waar je ze voor een dagje kan huren. Wil je liever binnen eerst aan je conditie werken, dan kan je ervoor kiezen om een crosstrainer (fitnesstoestel) aan te schaffen of te gebruiken in de fitness, een soortgelijke beweging en regelbaar qua weerstand, een goede optie als wandelen te weinig uitdaging geeft.Zwemmen, goedkoop, draagt je gewicht en weinig impact waardoor je een minimum kans op pijn hebt.


APP's & technologie


In digitale tijden zijn er ook voor patiënten steeds meer en meer interessante app's die de moeite zijn om op je smartphone te zetten:

  • app's met reminder om voldoende water te drinken gespreid over de dag
  • app's om de dichtsbijzijnde openbare wc te vinden 'asap wc' en 'toilet finder'
  • app's met eigenschappen van voeding, om te weten welke voeding juist laxerend of constiperend werkt
  • app's om je menstruatiecyclus te volgen, deze app voorspelt je volgende menstruatie zodat je zorgenloos een afspraak bij je dokter of kinesist kan vastleggen
  • Bekkenbodemoefeningen met heel wat tekst en uitleg en figuren, zijn te vinden via sociale media zoals 'Pinterest'
  • App's om een pijndagboek bij te houden
  • App's om je medicatie op tijd en regelmatig te nemen
  • App's om al je vragen voor je arts bij te houden, zodat je niets vergeet tijdens je consult


Voldoende drinken via de Obli

Mensen met urineverlies hebben vaak een haat-liefde relatie met 'voldoende drinken'. Meer drinken is méér urineverlies, terwijl je weet dat voldoende drinken noodzakelijk is voor je gezondheid. Intussen zijn er al heel wat Apps voor Android en OIS beschikbaar om je via je smartphone te herinneren dat je niet mag vergeten te drinken. Geef in je Appstore 'water drinken' in en je kan kiezen uit heel wat gratis apps. Wil het dan nog niet lukken, dan kan je het gadget 'Obli' misschien eens proberen, het doel is om voldoende en regelmatig te drinken en het gadget groen te doen oplichten, als je dat niet doet trekt hij je aandacht met een andere kleur :-).